Werking – Condensatieketel

Werking van een gascondensatieketel

Chaudière à condensation sol Viessmann Vitodens Energreen

De "klassieke" gasketel

De gasketel werkt volgens hetzelfde principe als alle andere ketels: de verbranding van gas (1) verwarmt water, dat vervolgens wordt gebruikt om uw huis en/of sanitair warm water te verwarmen.

De belangrijkste elementen zijn:

  • De brander, waar de verbranding plaatsvindt, waardoor het water in de warmtewisselaar kan worden verwarmd.
  • De warmtewisselaar die het water daadwerkelijk verwarmt. Dit is ontworpen om de warmte-uitwisseling tussen de warme lucht die door de verbranding van het gas wordt geproduceerd en het water dat er doorheen stroomt, te maximaliseren. Met andere woorden, het minimaliseert het warmteverlies om de verwarming op het water te concentreren.
  • De schoorsteen zorgt voor een efficiënte rookafvoer.

De gascondensatieketel

In een conventionele ketel worden de rookgassen eenvoudigweg afgevoerd. Daardoor gaat zelfs met de meest efficiënte warmtewisselaar een deel van de energie verloren die bij de verbranding wordt geproduceerd, omdat deze dampen zelf warmte bevatten.

Condenserende gasketels daarentegen recupereren het grootste deel van de warmte in deze verbrandingsgassen alvorens ze te laten ontsnappen (2).

Zo krijg je voor dezelfde hoeveelheid verbrand gas 20% meer warmte.

Schéma fonctionnement vue intérieure d’une chaudière gaz à condensation Energreen

Zeer hoge efficiëntie door condensatie

Dankzij de condensatie van het water in de rookgassen, de modulatie van de gasvlam en de precieze menging van lucht en gas, gebruikt u bijna alle beschikbare energie in het gas. Zo zorgen gascondensatieketels voor een zeer hoog rendement.

Geen afval en een rendementsverbetering tot 20% ten opzichte van een conventionele gasketel!

Gas, een eenvoudig systeem!

Condensatieketels op gas vereisen zeer weinig onderhoud. Zolang het gasnet door uw straat loopt, kunt u uw ketel overal integreren! Het past zich perfect aan uw energiebehoeften aan.

Bovendien is de verbruikte energie altijd beschikbaar en vereist deze geen jaarlijkse levering zoals bijvoorbeeld bij olieketels.

Tot slot is er vrijwel geen slijtage aan een gasketel, wat een zeer lange levensduur met minimaal onderhoud garandeert.

Warm water direct en naar believen beschikbaar

Met gasketels kunt u direct en naar believen warm sanitair water krijgen. Warm water wordt “direct” geproduceerd door middel van een specifieke warmtewisselaar en deze productie wordt aangepast aan uw verbruik.

U verbruikt dus alleen de energie die strikt noodzakelijk is voor uw behoeften en bespaart geld in vergelijking met een systeem met een warmwatertank.

Famille ayant choisit Energreen pour l'installation de son système de chauffage

Gas, veel schoner dan olie

Door voor aardgas te kiezen, verkleint u uw ecologische voetafdruk. De verbranding van deze grondstof is veel schoner dan die van stookolie.

Er zitten veel minder fijne deeltjes in gasverbrandingsdampen dan in stookoliedampen, wat de luchtkwaliteit ten goede komt.

Condensaten zijn niet gevaarlijk voor het milieu

In tegenstelling tot water dat wordt teruggewonnen uit de rookgassen van oliegestookte ketels, is water uit gasketels niet gevaarlijk voor het milieu. Daarom is de behandeling ervan niet nodig.

Eenmaal in het riool wordt de zuurtegraad van dit water geneutraliseerd met het afval dat zich in het afvalwater bevindt, waardoor de veiligheid van het water gewaarborgd is.