Werking – Pelletketel

Werking van een pelletketel

Leer alles over hoe uw pelletketel werkt.

Pelletketels vervullen precies dezelfde functies als olie- of gasketels. Ze zijn een economische en ecologische manier om verwarming en/of sanitair warm water te produceren. Houtpellets of pellets zijn immers een hernieuwbare energiebron.

Energreen installe votre chaudière à pellets Okofen

De verschillende onderdelen van de pelletketel

Opslagsilo

Punt 1 op de afbeelding.

Hier wordt de pellet opgeslagen. Tussen de pelletsilo van een pelletketel en de tank van een olieketel kan een parallel worden getrokken.
Verbrandingsoven

Punt 2 op de afbeelding.

Hier vindt de verbranding plaats. De verbrandingsoven is het essentiële element van elke ketel.

Warm water opslag

Punt 3 op de afbeelding.

Er zijn verschillende oplossingen beschikbaar om uw comfort en besparing te verhogen: de tapwatertank en de buffertank.

Warmtewisselaar

Het is in de warmtewisselaar dat de warmte die door de verbranding ontstaat, wordt overgedragen op het water in het verwarmingscircuit. Om een efficiënt verwarmingssysteem te garanderen, is het raadzaam om deze warmtewisselaar schoon te houden.

Schéma fonctionnement et stockage d’une chaudière à pellets Energreen

De ballonnen

Warm water opslag: punt 3 op de afbeelding

Warm water tank

De sanitair warm water tank is er om u te voorzien van comfort. Wie wil enkele minuten wachten voordat er warm water aan de kraan beschikbaar is? Niemand! Niemand! Niemand! Deze watertoevoer die op een constante temperatuur wordt gehouden, zal u snel en efficiënt van warm water voorzien.

Buffertank

Het buffervat vormt een warmte-reserve voor het verwarmingscircuit. Het maakt het mogelijk om de opstartcycli van de ketel te beperken. Het water in het buffervat kan niet voor sanitair warm water worden gebruikt, maar wel voor de productie ervan.

Ketelcontrole

Comfort en zuinigheid

Comfort

Dankzij een efficiënte regeling hoeft u uw ketel of circulatiepomp niet handmatig in te schakelen. Een ruimtesensor geeft de informatie door aan de regelaar, die beslist om de ketel of circulatiepomp al dan niet in te schakelen om de gewenste temperatuur te handhaven.

Economie

Een goed geconfigureerd regelsysteem beperkt het gebruik van uw verwarming tijdens perioden dat u niet thuis bent. Voor elke graad minder in uw huis bespaart u veel energie (6 tot 7% minder per °C). Effectieve regelgeving kan u dus veel geld besparen, naast de besparingen die het gebruik van pellets met zich meebrengt.

Pellet opslag

Twee belangrijke manieren van pelletopslag

Tank vullen

De vultank bevindt zich vlak naast de pelletketel. De capaciteit is beperkt en moet handmatig worden gevuld. De prijs is echter aantrekkelijk en het gebruiksgemak maakt het een populair model.

Pelletsilo

Veel omslachtiger, maar toch praktischer, want het vullen gebeurt met een blower en gebeurt één of twee keer per jaar, afhankelijk van de capaciteit van de silo en uw verwarmingsverbruik. Deze oplossing is duurder dan de eerste en het is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat er geen luchtvochtigheid is waar u de silo wilt plaatsen.

Het is altijd mogelijk om de silo later te installeren.

Pelletketel installatie Okofen Condens Energreen opslag van pelletkorrels
Pelletketel installatie Okofen Condens Energreen pelletopslag silo

Onderhoud van een pelletketel

Bij de verbranding van pellets ontstaat stof. Het onderhoud van ketels is daarom iets veeleisender dan dat van conventionele gas- of olieketels. Een eenvoudige vlekstofverwijdering zal echter veel doen om uw ketel in goede staat te houden.

Compatibiliteit met een bestaande installatie

Wanneer u uw traditionele ketel vervangt, hoeft u de rest van uw verwarmingscircuit niet te vervangen. Als een deel van uw apparatuur beschadigd of te oud is, nemen wij uiteraard de nodige maatregelen om ervoor te zorgen dat u zich in de beste omstandigheden kunt verwarmen.

Famille ayant choisit Energreen pour l'installation de son système de chauffage

Rendement van een biomassaketel

De pelletketels zijn uitgerust met alle moderne technologieën van recente gas- en/of oliemodellen.

Ze moduleren hun vermogen om u te allen tijde het hoogste rendement te bieden. Deze draait om 95% van de PCI. 95% van de warmte die vrijkomt door de brandstof wordt overgebracht naar het water.

De prijs van pellets is ongeveer de helft van de prijs van stookolie voor dezelfde hoeveelheid geleverde warmte. Het is gemakkelijk te verkrijgen bij pelletleveranciers of bij de meeste supermarkten, en het is niet onderhevig aan internationale druk zoals olie dat is.