Photovoltaic installer
Al 18.000
tevreden klanten !

Reglementering en EPB certificaat

Van toepassing op alle gebouwen

Deze verwijst naar de energieprestatie

Bevat aanbevelingen


Wat is EPB ?Overzicht van de geldende reglementering

Reglementering van de energieprestatie van gebouwen (EPB) (Richtlijnen 2002/91 OR) is van toepassing op alle gebouwen. Deze verwijst naar de energieprestatie en binnenklimaat van de woning, rekening houdend met de hoeveelheid energie die werkelijk of geschat verbruikt om de behoeften van het gebouw te voldaan op het gebied van :

  • verwarming
  • produceren van warm water
  • afkoelsysteem (eventueel)
  • ventilatie
  • verlichting

De berekeningsmethode ontwikkelt de energiebalans van het gebouw tot een gestandaardiseerd gebruik. Het principe is om de energiebehoeften van het gebouw te berekenen en de energieverbruik die hiervoor nodig is. Bij woningen, houdt deze methode rekening met de thermische isolatie, technische kenmerken en de gebouwuitristingen.

Wallonië, Vlaanderen en Brussel Hoofdstedelijk Gewest heeft hun eigen EPB regeling.EPB certificaatEnergrieverbruik van het gebouw

Het EPB certificaat drukt de energieprestatie uit van un gebouw of woning d.m.v. een aantal indicatoren : energieklasse, totaal verbruik en specifieke primaire energie, de aanwezigheid van hernieuwbare energie, enz. De energie classificatie wordt gedaan op een schaal, gaande van A (zeer zuinig) tot G  (groot energieverbruik).

Het EPB certificaat als informatief doeleinden. Het bevat aanbevelingen voor verbeteringen toe te brengen die energiebesparing gericht zijn door de toepassing van werkzaamheden die de energieprestatie verbeteren.


Het E niveauEnergierendement van de woning

Het E niveau drukt rentabiliteit van energie uit. De manier voor het berekenen van E niveau (ook wel Ew niveau genoemd) houdt rekenging met een tal van parameters. Onder deze vinden we kenmerken terug in verband met het rendement van verwarmingssysteem (en produceren van warm water).

Hoe lager het E niveau is, hoe minder energie dat u verbruikt en hoe meer u bespaard !

Enkele nuttige aanbevelingen voor het impact van uw verwarmingsgebruik te verminderen en zo tot een beter rendement van uw installatie bekomen, om zo uw EPB score te verbeteren :

  • geen radiotoren voor een venster plaatsen
  • selecteer een regulatie die het mogelijk maakt uw ketel af te koelen, wanneer u deze uitschakelt.
  • uw verwarmingsbuizen isoleren
  • regulering van circulatiepomp voorzien
  • de installatie voor de verwarming juist dimensioneren volgens de reële behoeften