Photovoltaic installer
Al 18.000
tevreden klanten !

Houtkorrels of "pellets"


Wat is pellet ?

De pellet bestaat een een cilinder vorm met een diameter van 8mm en een lengte tussen 10 en 50 mm. De cilinder is gemaakt uit sterk samengedrukt houtzaagsel, afkomstig van afval van de bosexploitatie.

Het drogen van het zaagsel vóór de samendruk maakt dat de pellet een hoog warmtevermogen heeft, veel beter dan houtblokken die enkel 2 jaar gedroogd worden. Indien deze opgeslagen worden in een droge ruimte, hebben de pellets een uitstekende levensduur.

Het grote voordeel van pellets in vergelijking met traditionele houtblokken is dat deze minder plaats in beslag nemen. Voor een equivalente verwarming, het opslag volume is sterk verminderd wanneer de pellets worden verbruikt.  

Pellet, brandstof vanuit onze bossen


Houtzaagsel tot eind productie van pellets

Uit wat bestaat een pellet ?

Pellet bestaat uitsluitend uit afval van bosexploitatie. Bestaat uit 100% zaagsel. Aangezien de samenstelling, wordt de pellet beschouwt als een proper manier om zich te verwarmen, omdat deze geen aardoliederivaat bevatten.

Er bestaan pellets uit meerdere houtsoorten, het is aangeraden voor uw pelletketel, pellets te gebruiken die slechts uit één houtsoort bestaan. Deze eigenschap zorgt voor een betere verstijfheid, waardoor stof wordt voorkomen.


Een hernieuwbare energiebron

In België, wordt het grootste bosexploitatie ontdoen met het akkoord van de PEFC label, die een fatsoenlijke bos ontdoening garanderen, en zorgen voor regeneratie. Dankzij deze respectvolle milieu verbruik, hebben de Belgische bosgebieden neiging toe te nemen van jaar tot jaar.

De vernieuwingstijd van de bron neemt ongeveer twintig jaar, is een zeer korte tijd in vergelijking met de vernieuwing van de fossiele brandstoffen, die miljoenen jaren duurt. Dankzij deze vernieuwingsgehalte en betrokkenheid van de boswachters om het bos te respecteren, mogen wij bevestigen dat de pellet een hernieuwbare bron is.   

Bovendien is de verbranding van de pellets in een pelletketel koolstof vrij : de CO2 uitstoot bij verbranding is volledige geabsorbeerd tijdens de groei van geplante bomen en de bodemas kunnen gebruikt worden als meststof in de tuin. Al de afvalstoffen bij het verbranden van pellets kunnen hergebruikt worden zonder overbodige koolzuurstof in het milieu uit te stoten. 

Grijse energie die vereist is bij het ontwikkelen en transporteren van pellets is nog zeer beperkt in vergelijking met die van fossiele brandstoffen, want het produceren gebeurd lokaal, dicht bij u. 


Wat stopt er zich achter
de pellet ?

De Belgische federatie van de pellet sector (ProPellets) heeft als doel de pellet sector te ontwikkelen, verwarming met pellets te promoveren en de voordelen van pellets aan te tonen in vergelijking met de andere brandstoffen.

De pellet volgt een korte cyclus met weinig tussenkomende partijen. De enige tussenkomende personen zijn, zagerijen, pellet producenten en leveranciers.    


Belgische federatie van de pellet sector

Wat maakt een goede pellet ?

Pellets van slecht kwaliteit kan uw ketel beschadigen. Dit is de reden waarom kwaliteitslabels werden gecreëerd. 

De DIN plus label, aanbevolen door de meerderheid van verwarmings-installateur, verzekert u de beste pellet kwaliteit voor uw installatie.

Indien u niet zeker bent of uw pellets gecertificeerd zijn en vreest voor ketelbeschadiging, kunnen deze eenvoudige controles u helpen : 

Een goede pellet moet …


  • Genereerd minder stof => controleer de onderkant van uw zak of tank
  • Dichtheid => een eenvoudige test bestaat ui het onder-dompelen van een pellet in water, wanneer deze onder gaat is de dichtheid geschikt
  • Heeft min of meer een glad oppervlakte
    => controleren of er zich geen scheuren in de lengte van de pallet voordoen

  • Droog => verzeker u ervan dat de pellet in een droge ruimte opgeslagen wordt. 
  • Sombere kleur => een heldere pellet is teken dat het zaagsel uit bladeren gemaakt is, terwijl sobere pellet uit harsachtige gemaakt zijn. Pellets uit hars zijn meestal beter geapprecieerd door de consument.