Photovoltaic installer
Al 18.000
tevreden klanten !

Werking van een warmtepomp

Werkingsprincipes

Een warmtepomp bestaat uit 5 onderdelen : 

 1. Verdamper ;
 2. Compressor ;
 3. Condensor ;
 4. Expansieklep ;
 5. Warmtegeleidende vloeistof (vloeistof die warmte transporteert).

Het voornaamste voordeel van een warmtepomp in vergelijking met een klassiek verwarmingssysteem is dat de warmte rechtstreeks uit de lucht gehaald wordt voor energie te produceren (verwarming en/of warm water) in plaats van deze te produceren door gas, mazout of elektriciteit.

Werkingsschema van een warmtepomp

Een warmtepomp verbruikt dus bijna geen energie om warmte te produceren, aangezien de warmte rechtstreeks uit de luncht komt. De enige onderdelen die wel energie vergen zijn de compressors en de mini-pompen om de vloeistof te doen rond stromen.

Om de cyclus van een warmtepomp te begrijpen moet men de volgende thermodynamische principes kennen :

 1. Vloeistof onder lage druk zal gemakkelijker verdampen;
 2. Gas onder druk, zal gemakkelijker vloeibaar worden;
 3. Tijdens een faseovergang (vloeistof à gas en omgekeerd), is de energie die wordt opgenomen of vrijgegeven veel groter dan een eenvoudige verwarming of afkoeling. 

De warmtepomp exploiteert het meeste deze principes door volop van de warmtegeleidende vloeistof faseovergang te profiteren. Hieronder beschrijven we in detail hoe een cyclus werkt :

 • Onder lage druk (1) staat de warmtegeleidende vloeistof op het punt te verdampen, en dit zelfs bij een zeer lage temperatuur (meestal rond -5°C) zal de vloeistof verdampen, alsook de opgenomen energie van de faseovergang.
 • De compressor (2) gaat de druk van de stoom verhogen tot vloeibare toestand. Tijdens dit proces verhoogt de temperatuur van de stoom.
 • Door in contact te komen met koud water (3) (sanitair of verwarming) wordt de stoom onmiddellijk vloeibaar en wordt alle energie geabsorbeerd tijdens de verdamping en compressie vrijgegeven.
 • De afgekoelde vloeistof stroomt vervolgens door de expansieklep (4) om zo tot zijn oorspronkelijke druk te komen.
 • En de cyclus kan herbeginnen.

De prestatiecoëfficiënt(COP)

De prestatie coëfficiënt (COP) is de eenvoudigste manier om het vermogen van verschillende toestellen te vergelijken. De COP is de verhouding tussen de hoeveelheid afgegeven warmte tegenover de hoeveelheid verbruikte energie. Bijvoorbeeld :

 • Voor een klassieke boiler (elektrisch of gas) is de COP altijd kleiner dan 1, doordat er altijd energie verloren gaat bij de omzetting (elektriciteit of gas) tot warmte.  Voor 1 verbruikte kWu zal er minder dan 1 kWu warmte op water overgebracht worden.
 • Voor een warmtepomp is de COP groter dan 3 !  Het grootste deel van de energie is namelijk afkomstig uit de omringende lucht. Voor elke verbruikte kWu zullen er dus meer dan 3 kWu warmte op het water overgebracht worden

Thermodynamische boilerEen thermodynamische boiler is de combinatie van een warmwatervat en een waterpomp !

Een thermodynamische boiler is de combinatie van een warmwatervat en een waterpomp.

De condensor omringt het warmwatervat en verwarmt geleidelijk aan het sanitair water dat deze bevat.


De verschillende configuraties

Het gebruiken van omringende binnenlucht

De boiler moet in een niet-verwarmde ruimte geplaatst worden met een volume van minstens 50m3. U moet weten dat een thermodynamische boiler de temperatuur van de ruimte waarin hij zich bevindt zal doen dalen. Met deze configuratie komt u niet in aanmerking om van de premies van het Waals Gewest te kunnen genieten.

Het gebruiken van omringende buitenlucht

Pijpen worden aan de in- en uitgang van de thermodynamische boiler bevestigd, zodat deze de buitenlucht zou kunnen in-en uitpompen. De configuratie heeft verschillende voordelen : de omringende lucht wordt niet afgekoeld, komt in aanmerking voor premies en er is geen enkele verplichting ten opzicht van het volume van de ruimte waar het systeem geplaatst wordt. Deze is de meest gebruikte configuratie.


Het systeem werkt eveneens wanneer het koud is !

De opname van de calorieën door de warmtepomp kan zelf uitgevoerd worden wanneer de buitentemperatuur laag is.

De prestaties van een warmtepomp zijn gegarandeerd tot een buitentemperatuur van -5°C. Indien de temperatuur lager dan -5°C is, neemt de elektrische weerstand dit over.Aansluiting aan een fotovoltaïsche installatieCombineer twee hernieuwbare energieën terwijl uw verwarmingskosten verminderen

Het is eenvoudig om een hybride warmtepomp aan te sluiten op een fotovoltaïsche installatie. U combineert dan twee hernieuwbare energiebronnen waardoor u aanzienlijk energie zal besparen.

De nodige elektriciteit om de warmtepomp te bedienden kan getrokken worden uit de energie die gegenereerd wordt door u fotovoltaïsche panelen alsook uw sanitair water en uw huishoudelijke apparaten voeden. Uw centrale verwarming zal dan op een zeer rendabele manier benut worden.

In combinatie met een fotovoltaïsche installatie, zal u hybride warmtepomp een groot hoeveelheid gratis energie bezorgen, namelijk deze van de zon.