Rentabiliteit Brussel

Rentabiliteit van fotovoltaïsche energie in Brussel

Alles wat u moet weten over de ondersteuning van de fotovoltaïsche energie in het Brussels Gewest

Rentabilité du photovoltaïque à Bruxelles

Groenestroomcertificaten, premies en steun in Brussel

Fotovoltaïsche groenestroomcertificaten

  • Voor een installatie kleiner dan of gelijk aan 5 kWp: per 1.000kWh geproduceerd door uw fotovoltaïsche installatie ontvangt u 3 groene certificaten.
  • Voor een installatie boven 5 kWp: per 1.000kWh geproduceerd door uw fotovoltaïsche installatie ontvangt u 2,4 groenestroomcertificaten.

Het groenecertificaat, dat voor 10 jaar wordt toegekend, schommelt rond de 83€ en de prijs ervan zal niet dalen. Om ze te kunnen verkopen, moet u contact opnemen met een elektriciteitsleverancier die actief is in het Brussels Gewest of met een tussenpersoon. Vervolgens moet u de transactie afronden op het BRUGEL extranet, de site van de Commissie voor Regulering van de Energie in Brussel.

Gemeenschappelijke premie

In verschillende Brusselse gemeenten zijn er stimulansen voor energiebesparende investeringen, waaronder fotovoltaïsche installaties. Omdat deze sterk verschillen van gemeente tot gemeente, nodigen wij u uit om contact op te nemen met de afdeling Stedenbouw of Milieu van uw gemeente.

Besparing op elektriciteit

Elke kWh geproduceerd door uw fotovoltaïsche installatie bespaart u tussen 0,18€ en 0,22€. Een productie van 5.000 kWh levert bijvoorbeeld tussen de 900€ en 1.100€ aan besparingen per jaar op.

Voorbeelden van de berekening van groenestroomcertificaten

  • 4.860 Wp installatie: De familie Dupuis bezit een 4.860 Wp installatie die over een jaar ongeveer 4.200 kWh zal produceren. Deze familie heeft dus recht op 4,2 maal 3 groene certificaten dat jaar. Dit komt neer op een totaal van 12,6 groenestroomcertificaten met een waarde van 1.045,80€.
  • 20.000 Wp installatie: De familie Demets bezit een 20.000 Wp installatie die in een jaar tijd ongeveer 19.000 kWh zal produceren. De familie Demets heeft dat jaar dus recht op 19 maal 2,4 groenestroomcertificaten. Dit komt neer op een totaal van 45,6 groenestroomcertificaten met een waarde van 3.784,80€.
Famille ayant investi dans le renouvelable avec Energreen

Hoe uw groenestroomcertificaten verkrijgen en verkopen?

Om uw eerste groenestroomcertificaten te ontvangen, moet uw fotovoltaïsche installatie door een onafhankelijk controleorganisme worden goedgekeurd en vervolgens door BRUGEL (de brusselse regulator voor de gas- en elektriciteitsmarkt) worden aanvaard. Energreen verzorgt al deze stappen voor u.

Ter informatie, de goedkeuring van uw fotovoltaïsche installatie zal over het algemeen plaatsvinden binnen 10 werkdagen na de installatie van de panelen en BRUGEL heeft dan ongeveer 30 dagen nodig om uw aanvraag te aanvaarden. Na aanvaarding van uw aanvraag ontvangt u een login en wachtwoord waarmee u toegang krijgt tot uw persoonlijke klantenruimte en alle nodige uitleg om uw indexmetingen te vervolledigen.

Het uitlezen, ontvangen en verkopen van groenestroomcertificaten gebeurt via uw online effectenrekening, waarop u uw groenestroomcertificaten kunt verkopen aan de hoogste bieder.