Rentabiliteit Vlaanderen

Rentabiliteit van fotovoltaïsche energie in Vlaanderen

In Vlaanderen werkt de fotovoltaïsche sector zonder bijzondere premie.

 

Rentabilité du photovoltaïque en Flandre

In Vlaanderen, elektriciteit besparen

Vandaag zijn in Vlaanderen de fotovoltaïsche systemen aangesloten op het net, waardoor grote kosten voor de opslag van elektriciteit worden vermeden. Het net werkt als een grote batterij die alle elektriciteit opslaat die u niet direct verbruikt.

Als u meer elektriciteit produceert dan u verbruikt, wordt het overschot aan elektriciteit teruggevoerd naar het net en loopt uw meter terug. Met andere woorden, uw rekening zal dalen.

Als u meer energie produceert dan u verbruikt, zal uw rekening aan het einde van het jaar “negatief” zijn. U kunt dit overschot doorverkopen aan uw elektriciteitsleverancier.

Wees voorzichtig, deze laatste is niet wettelijk verplicht om uw overtollige elektriciteit terug te kopen.

U moet geen fotovoltaïsche panelen installeren om meer te produceren dan nodig is, maar voor eigen gebruik voor een optimaal rendement.

Samenvatting van de voordelen van fotovoltaïsche energie

Elke kWu geproduceerd door uw fotovoltaïsche installatie bespaart u tussen de 0,18 en 0,22€. Wilt u een nauwkeuriger beeld krijgen van de winstgevendheid?

Het Vlaamse Gewest is van mening dat de efficiëntie van de moderne installaties voldoende is om de investeringen te rechtvaardigen. Als gevolg hiervan worden geen groenestroomcertificaten meer toegekend aan nieuwe producenten van groene energie. Er verandert niets voor voormalige producenten die nog steeds groenestroomcertificaten kunnen ontvangen en doorverkopen.

Doe uw gratis simulatie

Lijsten van gemeenten die een premie toekennen

Sommige gemeenten kennen nog steeds premies toe aan hun inwoners, die over het algemeen tussen de 200 en 1.000€ bedragen. U moet ze na de installatie aanvragen. Deze premies worden steeds zeldzamer omdat ze steeds minder nuttig zijn om een goede winstgevendheid te garanderen.

Hier zijn twee links die u kunnen helpen:  Vlaanderen is energiePremiezoeker

Couple mature ayant investi sereinement avec Energreen

Hoe verkoopt u uw groenestroomcertificaten?

LET OP: Deze informatie is alleen van toepassing op personen die hun borden voor 2015 hebben geïnstalleerd.

  • Om uw groenestroomcertificaten te verkopen, moet u wachten tot u minstens 1 volledig groenecertificaat heeft. Uw netbeheerder koopt alleen “hele” groenestroomcertificaten van u terug, geen groenestroomcertificaten met een komma.
  • Niet de VREG, de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits en Gasmarkt, koopt uw groenestroomcertificaten terug, maar uw netbeheerder.

Wie is mijn netbeheerder? www.vreg.bewww.eandis.be